ÇOCUKLAR İÇİN ÇOCUKÇA YEMEKLER

Resim

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan yeme bozukluğu genel olarak küçük yaşlarda başlayan yanlış beslenmenin ilerleyen yaşlarda fazla kilo veya kilo kaybı olarak ortaya çıkmasıdır. Özellikle ergenlik çağındaki psikolojik durumun bunu desteklemesi yüksek bir olasılıktır. Sosyal çevrenin yeme düzenini etkilediği ise artık hepimiz tarafından bilinen bir gerçek.

 

Çocuklarımızda bu sorunun önüne geçebilmek için, yemek yerken onlara karşı sabırlı olmalıyız ve onları yemek konusunda zorlamamalıyız. Yedikleri besinler hakkında ve vücutlarında yapabileceği etkiler hakkında bilgi vermeliyiz. Değişik tarifler deneyerek sevmediği yiyecekleri yemeye yönlendirebiliriz mesela; sebze yedirmekte zorlanıyorsak bunu köftenin içine katarak başarabiliriz. Çocuğu şeker ve çikolata ile ödüllendirmeyiniz, ödül sistemi bu konuda işe yarasa da illa ki bunun çikolata vb. bir ürün olmasına gerek yoktur, bir sinema bileti veya ebeveynler ile birlikte gerçekleştirilecek bir etkinlik çocuğunuzun daha çok ilgisini çekecektir. Huzurlu bir ortamda yemek yiyebilmek çocuk için önemlidir gergin ve sohbet edilmeyen bir ortamda çocuk ilgi çekebilmek için yemek yemeyi reddederek  ilgi çekmeye çalışabilir. Çok nadir olmakla birlikte yemek yemeyi reddeden çocuklarda yeme fobisi gelişmiş de olabilir bu daha öncesinde yemek ile ilgili kötü bir deneyim yaşamış (örneğin: boğazına mısır patlağı kaçmış)çocuklarda görülebilmektedir ve muhakkak bir pedagog desteği gerektiren bir durumdur.

Resim

İnsanın sağlıklı gelişiminde etkili olan besinleri  tüketmek ve bu alışkanlığı çocuklarımıza da aşılamalıyız. Proteinler (et , süt, yumurta, balık vb),Karbonhidratlar (tahıl, patates, ekmek, makarna vb.),Yağlar, Vitaminler(A,B,C,D,E,K). Bunun dışında ise kemik gelişiminin %75 aileden gelir ve kalıtsaldır bizler çocuklarımızda kemik gelişimini desteklemek için ise kalsiyum açısından yüksek değerli besinleri tercih edebiliriz.

Çocuklarımız dünyayı oyun oynayarak tanır yani oyun oynamak sağlıklı gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Onlara doğru beslenme alışkanlığını oyun oynayarak öğretmemiz de mümkündür. Çocuklar geleceğimizdir, geleceğimizin yapı taşı olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Kutlarız.

Resim

Yorum bırakın